3 pitanja koja ti pomažu da produbiš priču i glavnog lika pričeU videu konkretan primer

Ova pitanja pomažu ti u bilo kojoj fazi pisanja – ako tek razmišljaš o čemu ćeš da pišeš, ako imaš gotovu konstrukciju, čak ako imaš napisanu celu priču, pomoći će ti da proveriš da li je, na nekim mestima, priča preširoka kao i da li joj možeš dodati dublji nivo ili dva.

U videu ista pitanja postavljam na konkretnom primeru pa te pozivam da pogledaš i video.


Pitanja koja ti pomažu da priču produbiš

  1.   O kojoj vrednosti pričaš priču?Ako si u početnoj fazi pa tragaš za onim o čemu hoćeš da pišeš, nemoj da te bespotrebno zavede ideja o originalnosti, o vrednosti o kojoj do sad nije pisano i slično. Uglavnom je pisano o svemu što možeš da zamisliš još od vajkada. Ono što jednu priču razlikuje od druge upravo je način na koji nešto pričaš.

Otuda ne tragaj za gomilom problema koje ćeš da pokriješ nego se fokusiraj na jedan i daj sve od svoje imaginacije da ga razradiš na autentičan način.

Sreća, tuga, porodica, brak, prijateljstvo – ne beži od univerzalnih vrednosti već ih ispiši na sebi svojstven način.

2.   Zbog koje vrednosti tvoj glavni lik oprašta?


Tvoj glavni lik nosilac je te glavne vrednosti o kojoj pišeš. Gradiš ga tako što ga stavljaš pred dileme u kojima on treba da odluči na koji način će da dela.

Ako se neki sporedni lik, ogluši o glavnu vrednost tvog glavnog lika, i on mu oprosti – o čega će se on zapravo oglušiti? Jasno ti je da je u pitanju glavna vrednost o kojoj je tvoja priča.
      3.   Kada tvoj lik prelazi moralnu granicu?


Odličan način da ti likovi ne budu crni ili beli jeste da kreiraš situaciju u kojoj će tvoj lik da napravi prestup, da prekorači moralnu ili zakonsku granicu zbog vrednosti čiji je, kao glavni akter priče, nosilac. Tako produbljuješ i lika i priču i potvrđuješ o čemu ti zapravo pišeš – u jednoj priči o jednoj vrednostiUkoliko želiš pomoć u procesu kreiranja romana, prijavi se OVDE na edukativni program Napiši roman. Ili mi piši u KONTAKT

Poslušaj u videu konkretne primere: