Program pisanja kratke proze: Napiši priču
Program je za tebe ako hoćeš: • da usvojiš temeljno znanje o elementima prozne priče te o tome kako bi proces kreiranja i pisanja priče trebalo da izgleda, ili hoćeš to znanje da nadogradiš i svoje iskustvo u pisanju da produbiš  

 • da dobiješ detaljnu analizu i  konkretan fidbek za svoju priču, da napokon znaš šta radiš dobro a šta bi trebalo da unaprediš kada je pisanje priče u pitanju

 • da radiš na pisanju svoje priče baš sa mnom koja sam i sama prolazila kroz ove procese, koja sam se o pisanju edukovala kroz formalno i neformalno obrazovanje, što je rezultiralo baš super nagradama koje sam za prozu dobila


Šta program obuhvata?6 jednočasovnih audio lekcija u kojima govorim o:

 • Ideji – šta je, koja je njena važnost i uloga u ovom procesu, gde je pronaći, kako znati da je prava

 • Strukturi – šta je, koje su najpoznatije, pojedinačni elementi strukture

 • Likovima – kako se grade i koje konkretne postupke pri tome koristimo

 • Elementima – pozicija pripovedača, hronotop, dijalog, naracija, stil

 • Procesu pisanja – kad, kako i zašto da pišeš

 • Lektirama – neke ti dajem i u pdf-u, za sve koje preporučujem objašnjavam koji element iz njih možeš da naučiš


2 jednočasovne onlajn analize:

Prva po kupovini kursa:

 • ako nešto imaš napisano pošalješ mi da analiziram i ukažem na slabe tačke

 • ako nemaš kažeš mi koja su ti interesovanja i ideje u pisanju

 • kažem ti na koji način da kreneš put nove priče ili na koji način da ispraviš napisanu


Druga kad po instrukcijama priču napišeš i pošalješ mi je:

 • analiziram gde treba još poboljšanja i kog tipa

 • usmerim te na ono što treba da radiš (čitaš, pišeš, istražuješ)

 • postavimo cilj za tvoje pisanje u narednom periodu

 

Nakon ovog kursa:


 • znaćeš šta je dobra priča a šta ne

 • imaćeš gotove dve jako dobre priče i moći ćeš u svakom trenutku da ih odbraniš zašto je dobra

 • moći ćeš stečeno znanje i iskustvo da primeniš na pisanje svake sledeće priče

 • bogami ćeš drugačije čitati priče, komentarisati, analizirati, u diskusijama argumentovati

Utisci polaznikaSa Ivanom sam započela rad kada sam počela redovnije da se bavim pisanjem kratkih priča. Pomogla mi je da bolje definišem kakav stil bi trebalo da negujem, šta je u pričama dobro, a koji delovi bi trebalo da budu jasniji i šta "koči" priču. Kurs je pomogao i da bolje sagledam kako dijalog može da doprinese karakterizaciji likova, a ono što bih izdvojila kao najkorisnije se odnosi na to što sam počela da razmišljam kakav postupak ili kakva akcija bi mogla da "reši" određenu situaciju umesto da isuviše objašnjavam i sugerišem. Mogu da kažem da me je zajednički rad motivisao da nastavim da istražujem kratku formu pisanja i kroz to uočavam koje bi me teme interesovale i po pitanju dužih formi.

Tijana Katić
Dobitnica nagrade “Đura Đukanov” za prozu 2023. godine nakon zajedničkog radaKurs je mnogo više od onoga što sam mogao da pretpostavim. Počevši od teorijskog dela, koji je bio konkretan i efikasan, već sam probio svoje prve blokade. Rad sa grupom je takođe sjajan i pored svega, zaista osećaj kao da imam ličnog urednika i brainstorm grupu. Iskreno mi je žao što nisam mogao da održim tempo do kraja i radujem se da nastavim u sledećem ciklusu. Najviše je doprineo strukturiranju procesa razmišljanja i planiranja, što je povelo ka razbijanju blokada u pisanju. Već nakon prve lekcije o ideji je mnogo stvari bilo zaista jasnije. Lekcije o ideji i strukturi su svakako najviše doprinele. Na taj način sam sebi mogao da dam sigurnu zonu u kojoj bih mogao da se krećem.

Željko StojkovićSveopšti utisak o kursu mi je da je ispunio moja očekivanja i da sam od njega dobio baš ono što je bilo i obećano. Jako mi se svidela Ivanina organizovanost, doslednost i posvećenost, kao i snažan fokus na unapređivanje priča. Ono čemu sam se najviše radovao jestu sastanci grupe i zaista sam uživao u razmeni sa ostalim polaznicima. KKPP mi je najviše pomogao u smislu razvijanja samopouzdanja, istraživanja mogućnosti svog stila, kao i uvažavanja tuđih stilova (što me je obogatilo i kao čitaoca i kao pisca), a posebno bih istakao značaj lekcija u prvom delu kursa jer sam na jednom mestu dobio "sastojke i recepte" za dobro pisanje.Najviše mi je značila lekcija o građenju lika, kao i lekcija o proznim/vizuelnim pričama. Prva mi je pomogla da poprilično direktno dođem do srži svojih priča i odatle konstruišem pojedinačne scene, a druga me je podstakla da tražim balans između pokazivanja i prikazivanja u svom pisanju (still ongoing, ali jako jako me je ohrabrila da ne napuštam svoj stil, već da ga učinim prijemčivim za čitaoce). Ivanine analize i sugestije su mi pomogle da budem usredsređeniji na suštinu priča i uvek su mi unosile osećaj usmerenosti na ideju koju tretiram pri pisanju (bez vrdanja u suvišne elemente). Ono što mi je najviše značilo na emotivnom nivou jeste koliko je feedback uvek bio ohrabrujući i svaki put je činio da dodatno zavolim i svoje pisanje i pisanje uopšte. :)

Nemanja Gojković


Koliko program traje i koliko košta? • Audio lekcije su tvoje trajno, a konsultacije možeš da iskoristiš u roku od tri meseca. (Ovaj rok sam postavila da ne bez razloga odugovlačili tvoje pisanje, ali ako zbog nečeg konkretnog tri meseca ne budu dovoljna, dogovaramo se za termine koji ti odgovaraju.)

 • Cena kursa je 69 eura ili 8000 dinara jednokratnoUpiši program ︎︎︎  

Kad program kreće?Čim uplata bude evidentirana, dobijaš pristup audio lekcijama i odmah se dogovaramo o terminima konsultacija.

Šaljem ti podatke za uplatu u roku od 24 časa od kada se prijaviš.O predavaču
Ja sam  Ivana Miljak Karanfilov (www.ivanamiljak.com), kreator sam platforme Studio za kreativno pisanje proze 413, svih materijala i edukacija u okviru platforme. Podučavam kreativno pisanje proze od septembra 2021. godine.

(Od 2009. godine predavala sam književne predmete u gimnaziji i na visokoškolskim ustanovama u zemlji i regionu.)

Doktorirala sam na katedri za književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, završila sam master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pohađala sam razne domaće i strane programe kreativnog pisanja. 

Do sada sam izdala zbirku kratkih priča i roman. Možeš ih poručiti na sajtu ivanamiljak.com Tamo se takođe možeš više upoznati sa mnom i mojim radom u kontekstu pisanja. 

   

Najčešća pitanja:
Kako je program nastao?


Niz godina u nazad bavim se teorijski i iskustveno fenomenom priče i pripovedanja. Pored formalnog i neformalnog obrazovanja, napisanih ko zna koliko priča i priča, nebrojeni sati razgovora sa mnogim manje ili više afirmisanim piscima dali su mi odgovore na mnoga pitanja u vezi sa tim fenomenom. Kada sam to znanje počela da delim, umnogome im je pomagalo da se odvaže u procese pisanja, da u njemu ustraju i da priče koje pišu budu bolje. Tako sam svoje znanje sistematizovala u edukativni program koji sa svakom grupom usavršavam.  Šta mogu da pišem na programu?


Možeš da pišeš proznu umetničku kratku priču ma kog žanra na ma koju temu. Građa iz koje ćeš crpiti ideju ili materijal može biti autobiografska ili potpuno izmaštana, istinitost onoga o čemu ćeš pisati nije nam relevantna.  

 

Da li moram da pišem i šaljem priče na analizu?


Nije obavezno, možeš i samo audio material da poslušaš, itekako ćeš ti koristiti, ali ćeš najviše o pisanju naučiti ako zajendo budemo radili na konkretno tvojim pričama. 

 Upiši program ︎︎︎ Piši mi OVDE šta te dodatno zanima. (klikni na OVDE, kad ti se otvori prozor za mejl upiši svoju mejl adresu i pitanje)