Program pisanja romana: Napiši roman
Program je za tebe ako hoćeš:


 • da se 12 meseci posvetiš pisanju jedne ozbiljne prozne celine na sistematizovan način (uz stalan posao, drugu umetnost kojom se baviš, ne zanemarujući ni ostale aspekte svog dosadašnjeg života)

 • da na svojoj priči radiš uz profesionalnu pomoć predavača zbog čega ćeš pisati brže i bolje, znaćeš šta bi trebalo da pišeš da bi ti priča bila dobra, i zbog čega bi tako trebalo

 • da na svojoj priči radiš u okviru grupe do 7 polaznika, koji će ti biti prva čitalačka publika, neko ko ti daje podršku i konstruktivnu kritiku, i ko razume kroz šta prolaziš tokom celog procesa pisanja

 • da usvojiš znanja o zakonitostima pripovedanja za vjek i vjekova, i da upoznaš fenomem prozne umetničke priče tako da tačno znaš šta je dobra priča i da objasniš sebi i drugima zbog čega je dobra


Šta program obuhvata? •  Zajedničko profesionalno kreiranje neophodnih elemenata tvoje priče: ideje, likova, strukture, zapleta, katastrofa, raspleta, hronotopa

 • Detaljnu analizu i komentare na napisanih do 12000 karaktera (oko 7 stranica worda) na dvonedeljnom nivou

 • Kontinuirane predloge za poboljšanje tvoje priče na svim nivoima

 • Grupne onlajn sastanke na dvonedeljnom nivou na kojima dobijaš profesionalni fidbek od predavača i čitalački fidbek od ostalih učesnika

 • Zajedničko kreiranje narednih koraka pisanja

 • Predloge lektire koja ti može značiti za pisanje baš tvoje priče

 • Mogućnost postavljanja pitanja o pisanju uopšte, o tvom pisanju, o tvojoj priči unutar grupe u kojoj je i predavač  

 • Konsultacije o mogućnostima izdavanja i plasiranja knjige


Na koji način radimo: • Svakih 7 dana šalješ mi do 12000 karaktera (oko 7 strana worda) tvoje priče

 • U roku od 3 dana dobijaš na mejl detaljnu pismenu analizu napisanog

 • Svake druge nedelje (u stalnom terminu koji odgovara svima iz grupe) na dvočasovnom onlajn okupljanju  komentarišemo sve radove

 • Svako iz grupe čita radove ostalih i ima pravo da ih na susretu komentariše Upiši program ︎︎︎ Utisci polaznika


Krenula sam na program bez očekivanja - iz zabave. Trebao mi je hobi. Još jedan hobi. Uz Ivaninu pomoć pisanje i promišljanje o toj vrsti izražavanja postali su mi dnevna rutina. Naučila sam da je najvažnije da se izrazim. Stekla sam samopuzdanje da to činim. Oslobodila sam se da počnem da izmišljam. U grupi, bez obzira na kvalitet poslatog teksta uvek dobijem konstruktivnu analizu. Tokom pohađanja kursa naučila sam i sama da dam svoj sud o nečijem radu u skladu sa svojim mogućnostima, bez da imam tremu od iznošenja svog mišljenja. Ovo mi pomaže i tokom čitanja pri razumevanju nekog dela. Svaki novi čas me ohrabruje da radim i učim dalje. Moje rečenice su postale drugačije, smislenije. Vidim veliku razliku u tekstovima koje sam slala na početku i par meseci nakon kretanja na kurs. Malo sam se i opismenila pored Ivane i ostalih u grupi. Sigurna sam da će, vrlo brzo, moj prvi pokušaj romana postati opipljiv. Kurs mi svakom proteklom nedeljom pomaže da se ne bojim tog gotovog proizvoda. Rekla bih da se, pored tehničkog znanja koje dobija kroz grupni rad, razvijam i u drugim aspektima.

Valentina TalijanPisanje, nekad misaona imenica, sada stvarnost koju živim i u kojoj najčešće uživam. Moje prvo pisanje je krenulo na kursu kratkih priča, uz Ivanino mentorstvo, koje je kasnije preraslo u pisanje romana. Način rada sa Ivanom i grupom je doprinio još većoj samospoznaji. Uz pisanje romana sam povratila  samopouzdanje, te tako pokrenula neke sopstvene projekte koji su dugo čučali unutar mene. Jedino što kurs oduzima je slobodno vrijeme, zbog čega, nakon godinu dana imate sopstveni rukopis u rukama. 

Milena Kaluđerović TonićAko želite da postanete autor, bolje što pre da se naviknete na osećaj ogoljenosti i ranjivosti. Pisanje u grupi je najbolji način da razvijete svoj oklop i naučite da je tuđe mišljenje ili nebitno, ili samo konstruktivna kritika (razaznaćete šta je šta, dovoljno ste pametni). Jer ovde smo jedni za druge. I imamo isti cilj. Vođene osobom britkog jezika koja vas neće štedeti - za vaše dobro.

Jovana Lukić
Koliko program traje i koliko košta?Program traje 12 meseci i košta:

1200 eura ukoliko plaćaš u celini na početku programa

1320 eura ukoliko plaćaš kvartalno (440 eura svaka 4 meseca)

1440 eura ukoliko plaćaš mesečno (120 eura do 10. svakog meseca) Upiši program ︎︎︎ 


   

Kad program kreće?Sasvim sigurno u oktobru i u aprilu ali je moguće i u međuvremenu da se oformi grupa ukoliko se prijavi dovoljan broj polaznika. Piši mi OVDE da ti kažem koliko njih je trenutno na listi čekanja.

 

O predavačuJa sam  Ivana Miljak Karanfilov (www.ivanamiljak.com), kreator sam platforme Studio za kreativno pisanje proze 413, svih materijala i edukacija u okviru platforme. Podučavam kreativno pisanje proze od septembra 2021. godine.

(Od 2009. godine predavala sam književne predmete u gimnaziji i na visokoškolskim ustanovama u zemlji i regionu.)

Doktorirala sam na katedri za književnost Filozofskog fakulteta u Novom Sadu, završila sam master studije dramaturgije na Akademiji umetnosti u Novom Sadu, pohađala sam razne domaće i strane programe kreativnog pisanja. 

Do sada sam izdala zbirku kratkih priča i roman. Možeš ih poručiti na sajtu ivanamiljak.com Tamo se takođe možeš više upoznati sa mnom i mojim radom u kontekstu pisanja. Najčešća pitanja:
Kako je program nastao?

Niz godina u nazad bavim se teorijski i iskustveno fenomenom priče i pripovedanja. Pored formalnog i neformalnog obrazovanja, napisanih ko zna koliko priča i priča, nebrojeni sati razgovora sa mnogim manje ili više afirmisanim piscima dali su mi odgovore na mnoga pitanja u vezi sa tim fenomenom. Kada sam to znanje počela da delim, umnogome im je pomagalo da se odvaže u procese pisanja, da u njemu ustraju i da priče koje pišu budu bolje. Tako sam svoje znanje sistematizovala u edukativni program koji sa svakom grupom usavršavam.  Šta mogu da pišem na programu?

Možeš da pišeš proznu umetničku dugu priču, to jest roman ma kog žanra na ma koju temu. Građa iz koje ćeš crpiti ideju ili materijal može biti autobiografska ili potpuno izmaštana, istinitost onoga o čemu ćeš pisati nije nam relevantna.  Da li moram redovno da pišem i šaljem napisano?

Razumljivo je da se dešava da nekada ne možeš u dogovorenom terminu da prisustvuješ onlajn okupljanjima – svaki sastanak je zato sniman i dostupan je u grupi određen vremenski period. Bez obzira da li prisustvuješ ili ne, komentarišemo tvoj rad pa preko snimka možeš da poslušaš. Takođe je razumljivo ako nekada ne napišeš svoj deo, nigde nećeš zakasniti jer ako za to bude izgleda, biće nekog uz tebe da te opomene. Upiši program ︎︎︎ Piši mi OVDE šta te dodatno zanima. (klikni na OVDE, kad ti se otvori prozor za mejl upiši svoju mejl adresu i pitanje)