Da li čitati druge romane dok pišeš svoj roman?


Ukoliko si neko ko piše roman periodično, čitaj druge pisce u periodima u kojima ne pišeš. Ukoliko si neko ko piše u cugu - taj proces pisanja romana je dugotrajan i ne može se izdržati ne čitati toliko dugo - trebalo bi da čitaš one pisce koji su bliski tvom senzibilitetu zato što se njihov stil i ton podvuče u tvoj tekst i to nije u nekim situacijama od zgoreg. Mi hoćemo da budemo i autentični i dosledni.

Čak i ako tokom pisanja čitaš roman jednog pisca ali različite knjige i on sam nije istovetan u svim knjigama. Svako od nas u svakoj knjizi je drugačiji pisac ukoliko radi na svom pisanju (to može biti malo zeznuto  jer u ovom trenutku kada izdajem jednu knjigu koju sam pisala pre dve tri godine, vi čitate mene od pre dve, tri godine, a ja znam da sam danas sasvim drugačiji pisac, što znači da će vi mene ovakvu kako danas pišem čitati tek za dve, tri godine.)  

Najbolje je čitati u onim periodima kada završimo sa pisanjem svog romana. Onda slede ti super periodi čitanja, međutim i tada bi smo trebali da čitamo one na koje bi trebalo da ličimo jednog dana. Smatram ne bismo trebali da šaramo sa tom literaturom koju čitamo u procesu samog pisanja jer će se u tekstu osetiti nedoslednost.


Ukoliko želiš pomoć u procesu kreiranja romana, prijavi se OVDE na edukativni program Napiši roman. Ili mi piši u KONTAKT

Poslušaj ovaj tekst u videu: