Koje vrste materijala za pisanje priče postoje i koja je najbolja?


Pozdrav za sve one koji su osvestili potrebu za kreiranjem i pisanjem priče. Sigurno spadate u neku od ovih grupa u kojima pišem u nastavku. Bez obzira u kojoj ste grupi trenutno, možete preći u neku drugu pri kreiranju ove ili sledeće priče, ili jednostavno možete učvrstiti poziciju u grupi u kojoj ste sada.

Oni koji znaju da hoće da pišu ali ne znaju o čemu


Ovakvi pisci na početku nisu ni malo u zaostatku u poređenju sa onima koji imaju ček celu priču u glavi koju hoće da ispričaju. Naprotiv, mogu biti u prednosti jer ulaze u priču hladne glave što nekad može biti itekakva prednost jer se takvi ne boje da odbace višak i kreativniji su u kreiranju neophodnih elemenata koji nedostaju.

Ali o čemu da pišete?


Izlistajte omiljene serije, filmove, knjige, novinske članke – koja priča vam je ostala u sećanju, dobrom ili lošem i zbog čega? Uzmite elemente koji vam se dopadaju, makar to bila samo ideja, a ostalo kreirajte sami.

Naravno i u ovom koraku vam itekako može pomoći neko ko zna  šta je dobra da bi vam pomogao šta da izbacite šta da ubacite. Uostalom, može se desiti da na vašem spisku postoji nekoliko priča na koje biste da odgovorite pa vam svakako treba neko ko će vam pomoći u odabiru.

JER NISU SVE IDEJE PODJEDNAKO DOBRE ZA PRIČU

Čak i ako se čine prezanimljivim u realnosti, ne mora da znači da bi u svetu umetničke priče one bile zanimljive; vrlo verovatno ne bi ukoliko ne znate da ih kreirate u skladu sa zakonitostima umetničke priče.

Realnost i svet priče su potpuno različiti svetovi i treba znati šta iz kog dodati i oduzeti da bi priča bila dobra.


Oni koji znaju tačno o čemu hoće da pišu


Najčešće se, u ovim slučajevima, građa crpi iz života. U tom slučaju se uzima konkretan događaj ali ono što može da bude otežavajući faktor jeste što smo emotivno vezani za događaj pa ga se kruto držimo ne htevši da pustimo sve one elemente koji nam nisu potrebni.

Tu nam je takođe preko potreban pomagač da nas uveri čega da se odreknemo a šta da pridodamo.Koji je najbolji materijal od kog možemo da krenemo u osmišljavanje i pisanje priče?


Emocija. Jer tu nam je papir prazno platno što je ujedno i mogućnost da kreiramo priču isključivo posredstvom imaginacije. Svakako će sva naša iskustva, pri tome, biti utkana u priču jer ne možemo da ih ekstrahujemo a i zašto bismo – ona nas čine autentičnim, kao i našu priču. Ipak, u procesu koji kreće od najmanje materijalne jedinice kakva je emocija, koristimo imaginaciju na max.  Ukoliko želiš pomoć u procesu kreiranja romana, prijavi se OVDE na edukativni program Napiši roman. Ili mi piši u KONTAKT

Poslušaj o ovoj temi na linku: